Powered By Blogger

torsdag 15. april 2010

Innvandrerråd til besvær?

I går fant jeg en oppsiktsvekkende mail i innboksen da jeg var innom rådhuset. Den var sendt fra Arbeiderpartiets medlem i Innvandrerrådet, med kopi til blant annet ordfører og rådmann. I mailen ga Ap-representanten uttrykk for at hun på grunn av mediautspill fra Fremskrittspartiets representant, ville ha vedkommende fjernet fra Innvandrerrådet. På rådets første offisielle møte i mai vil hun komme med en formell oppfordring om at Fremskrittspartiets representant trekker seg.

Meningssensur og formyndertrang kommer i mange gevanter. Utspillet føyer seg dessverre inn i en lei sosialistisk tradisjon for å ville undertrykke eller tie ihjel meningsmotstandere og ytringer man ikke liker. Noe av det fine med det norske samfunnet er nettopp friheten til å ytre seg og engasjere seg, selv om man forfekter et syn som strider mot hva enkelte - som regel sosialister - oppfatter som politisk ukorrekt. Samtidig ser vi at mange aktører stadig jobber for å innsnevre det offentlige ordskiftet ved å ville definere hva som er tillatt å si. Gjennom karakteristikker, uttalelser, latterliggjøring og kampanjer, er ytringsfriheten under press hver eneste dag. Trenden i samfunnet synes dessverre å være at hva som er tillatt å si blir stadig smalere.

Arbeiderpartiets representant synes det beste ville være å bytte ut en representant hun ikke er enig med, og som dessuten har vært så freidig å flagge holdninger og standpunkter gjennom media. I tillegg til det problematiske ved forsøk på meningssensur og knebling av ytringsfriheten, har utspillet også en annen viktig side: Det vitner om grov uforstand eller mangel på respekt for de demokratiske spillereglene og vårt politiske system. At en politisk valgt representant for ett parti på denne måten tar initiativ til å få byttet ut representanter fra andre partier fordi man ikke liker vedkommendes meninger, er temmelig oppsiktsvekkende. Mange partier ville kanskje få mye å gjøre om man skulle legge seg på et tilsvarende lavt nivå og produsere lister over folk i andre partier man mener bør trekke seg fra ulike råd og utvalg.

Slik er ikke - heldigvis - det politiske systemet rigget verken i Asker eller Norge forøvrig. Fremgangsmåten er trolig mer gangbar i land de fleste av oss nok helst ikke vil sammenligne seg med, men det kan selvfølgelig være at enkelte Ap-representanter vil trives bedre under slike regimer. I kommunist-Kina og Nord-Korea har de en grei måte å ta seg av meningsmotstandere på: Der blir det ikke fremmet oppfordringer til noen om å trekke seg. Der blir de ganske enkelt fjernet. Enkelt og greit.

Mediautspillet til Fremskrittspartiets representant i Innvandrerådet kan du lese her.

Plain-clothes policemen detain an opposition activist demanding for freedom of speech during a rally in central Baku

KNEBLING: I Asker vil Arbeiderpartiet bytte ut representanter de er uenige med. Andre steder går man mer håndfast til verks...

1 kommentar:

  1. Dette er helt vannvittig...
    Jeg synes Budstikka bør tipses om dette (Vigander?), og evt nytt avisinnlegg av varaordfører og Trond Ellingsen i fellesskap

    SvarSlett